Продажа квартиры в долевой собственности – сложный процесс, требующий тщательной подготовки.

В этой статье мы рассмотрим ключевые аспекты этого процесса и дадим практические советы, как избежать потенциальных проблем и добиться успешных продаж.

Что такое долевая собственность?

Совместная собственность – это форма собственности на имущество, при которой несколько лиц имеют совместную долю в данном имуществе. На практике это означает, что собственники владеют имуществом в виде определенных долей, которые выражаются в процентном значении, например 1/2, 1/3 и так далее.

Общая собственность определяется в юридической практике статьей 137 Гражданского кодекса следующим образом:

  • Доля выражает степень участия совладельцев в правах и обязанностях, вытекающих из совместной собственности на общую вещь.
  • Если иное не предусмотрено законом или соглашением участников, доли всех совладельцев равны.

Подготовка к продаже

Первым шагом при продаже квартиры в долевой собственности является получение всей необходимой информации. Самый простой способ узнать все об урегулировании совместной собственности – обратиться в юридическую компанию.

Помните, что для продажи кондоминиума необходимо сотрудничество всех владельцев. На этом этапе важно получить согласие всех заинтересованных сторон и оформить необходимые документы для беспрепятственной продажи.

Впоследствии необходимо обсудить конкретные условия продажи, включая цену, временной горизонт и распределение доходов. Конечно, не забудьте обсудить распределение отдельных предметов мебели. Переговоры должны быть направлены на достижение соглашения, которое будет приемлемо для всех.

После достижения соглашения необходимо получить письменное согласие от каждого совладельца. Этот документ должен содержать подробную информацию об условиях продажи и согласие на конкретные договоренности. Для юридической определенности желательно получить нотариальное заверение согласия совладельцев. Нотариус подтвердит, что каждый из собственников добровольно согласен на продажу и ее условия.

Что делать, если соглашения нет?

Согласно положению статьи 142 ГК РФ, при недостижении соглашения суд аннулирует совместную собственность и осуществит расчет по предложению одного из сособственников. При этом будет учитываться размер долей и целевое использование предмета.

Если разделить вещь невозможно, суд взыскает вещь за соответствующую компенсацию одному или нескольким совладельцам с учетом целевого использования вещи и поведения сособственника по отношению к другим. Если никому из совладельцев вещь не понадобится, суд вынесет решение о ее продаже и разделит вырученные средства по долям.

Что вам понадобится?

Pri príprave na predaj bytu v podielovom spoluvlastníctve je dôležité zabezpečiť kompletný súbor dokumentov a informácií pre hladký priebeh procesu. Nižšie uvádzame kľúčové položky, ktoré budete potrebovať:

  • Dokumenty o nehnuteľnosti – výpis z katastra (aktuálny výpis z katastra s presnými údajmi o nehnuteľnosti a vlastníckych podieloch), list vlastníctva.
  • Zmluvy o spoluvlastníctve – všetky existujúce zmluvy a dohody týkajúce sa spoluvlastníctva. Tieto dokumenty by mali jasne špecifikovať práva a povinnosti každého vlastníka.
  • Súhlas spoluvlastníkov – písomný súhlas všetkých spoluvlastníkov s predajom, obsahujúci podmienky predaja a súhlas so stanovenými krokmi.
  • Finančné dokumenty – znalecký posudok o cene nehnuteľnosti a dohoda medzi vlastníkmi o spôsobe rozdelenia finančných prostriedkov z predaja.
  • Osobné doklady zúčastnených strán – občianske preukazy všetkých spoluvlastníkov.
  • Notárske overenie – dokumenty potrebné pre notárske overenie súhlasu vlastníkov a iné potrebné notárske konanie.
  • Dokumenty o stave nehnuteľnosti – technická správa (dokumentácia o technickom stave nehnuteľnosti), energetický certifikát.
  • Záznamy o platbách a dane – potvrdenie, že všetky platby za dane a poplatky sú aktuálne a vyrovnané. Nezabudnite na odpočet elektriny, vody a plynu.

Priebeh predaja bytu v podielovom spoluvlastníctve

Priebeh predaja zahŕňa niekoľko krokov, od podpisu zmluvy až po notárske overenie a rozdelenie finančných prostriedkov. Nižšie sú uvedené hlavné etapy, ktoré treba podniknúť po príprave na predaj:

  1. Podpis zmluvy o predaji Spoluvlastníci by mali podpísať zmluvu o predaji, ktorá jasne špecifikuje podmienky, cenu, termíny a ďalšie relevantné informácie. Táto zmluva by mala byť vypracovaná v spolupráci s notárom (advokátom, realitným právnikom) a zohľadňovať právne aspekty transakcie.

  2. Zálohová platba a rezervácia Kupujúci môže poskytnúť zálohovú platbu na potvrdenie záujmu a rezerváciu nehnuteľnosti. Podmienky týkajúce sa zadržania zálohy v prípade zlyhania predaja by mali byť jasne stanovené v zmluve.

  3. Overenie finančnej schopnosti kupujúceho Kritériá pre overenie finančnej schopnosti kupujúceho by mali byť zahrnuté v zmluve. Kupujúci by mal poskytnúť potvrdenie od finančnej inštitúcie o svojej schopnosti financovať kúpu.

  4. Právne konanie a prevod vlastníctva Notár (advokát, realitný právnik) zabezpečí, aby všetky dokumenty boli riadne overené a splňali právne požiadavky. Na schôdzke u notára dochádza k podpisu konečnej zmluvy a k prevodu vlastníctva.

  5. Prítomnosť všetkých strán pri podpise zmluvy Všetci spoluvlastníci by mali byť prítomní alebo zastúpení pri podpise zmluvy. Ich prítomnosť potvrdí dohodu a minimalizuje možné budúce nedorozumenia.

  6. Распределение выручки После успешной продажи средства будут распределены между совладельцами согласно оговоренным долям. Заключительный этап обеспечит справедливую долю для каждого владельца.

Если после прочтения этой статьи у вас возникнут вопросы, позвоните нам! Контакты вы можете найти здесь: https://www.babonytre.sk/kontakt

Также подписывайтесь на наш Telegram-канал - https://t.me/nehnutenostBratislava (наши актуальные предложения и быстрые ответы на ваши вопросы по недвижимости)

Исходный текст: https://www.realitybook.sk

Источник фото: https://www.realitybook.sk

Pečať overeného člena Združenia realitných kancelárií pre Baboby TRE

Babony TRE & PARTNERS tvorí kolektív starostlivo vybraných odborníkov na trhu s nehnuteľnosťami. Naša hlavná sila spočíva v hlbokom vzdelaní a vedomostiach v oblasti práva, obchodu a marketingu, kombinovaných s bohatými skúsenosťami v realitnom biznise. Vzhľadom na neustále sa meniaci a rozvíjajúci trh s nehnuteľnosťami, neustále sledujeme najnovšie trendy a snažíme sa získať najaktuálnejšie poznatky prostredníctvom rôznych vzdelávacích kanálov a programov.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.