Zavedenie dane z bankových prevodov bude realitou, avšak bezhotovostné platby nebudú povinné. Sadzba DPH sa zvýši, no znížená sadzba bude platiť aj pre knihy. Súhrn zmien a finálne prijatých opatrení. Dňa 3. októbra 2024 parlament definitívne schválil opatrenia na stabilizáciu verejných financií. V porovnaní s pôvodným návrhom bolo pridaných niekoľko úprav. Ako sa nakoniec zmenia sadzby DPH, koľko zaplatia firmy na dani z príjmov a aké novinky prináša zákon o dani z finančných transakcií?

Zvýšenie dane z príjmov pre veľké firmy od 1.1.2025

V rámci zmien zákonov na zlepšenie verejných financií sa plánuje zvýšenie daní a odvodov pre veľké podniky. Hoci sa pôvodne očakávalo zvýšenie odvodov pre energetické spoločnosti, táto úprava nakoniec nebola schválená. Nové opatrenia zahŕňajú osobitné odvody pre rafinérie a mobilných operátorov, ako aj zvýšenie dane z príjmu právnických osôb. Namiesto pôvodného navrhovaného zvýšenia o 1 % sa daň zvýši až o 2 %, pričom najvyššia sadzba dosiahne 24 % pre firmy s obratom nad 5 miliónov eur.

Zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu v sociálnom poistení od 1.1.2025

Od začiatku roku 2025 sa zvyšuje maximálny mesačný vymeriavací základ pre odvody na sociálne poistenie. Nová hranica bude až 11-násobkom priemernej mzdy, čo ovplyvní platenie nemocenského, dôchodkového a ďalších poistení. Toto zvýšenie sa týka nielen zamestnancov, ale aj samostatne zárobkovo činných osôb a dobrovoľne poistených osôb.

Zmeny v sadzbách DPH od 1.1.2025

Od nového roka budú na Slovensku platiť tri sadzby DPH: základná sadzba 23 %, znížená sadzba 19 % pre niektoré potraviny a energie, a najnižšia sadzba 5 % pre knihy, lieky a vstupné na športové podujatia. K zníženým sadzbám DPH budú patriť aj reštauračné a ubytovacie služby.

Daňový bonus na dieťa od 1.1.2025

Od roku 2025 sa menia pravidlá pre daňový bonus na dieťa. Dôležitou zmenou je obmedzenie možnosti poberania bonusu na dieťa staršie ako 18 rokov. Po novom ho rodičia môžu uplatniť iba do mesiaca, kedy dieťa ukončí povinnú školskú dochádzku, alebo najdlhšie do veku 25 rokov, ak študuje denne na strednej alebo vysokej škole.

Zmeny súm a nové vekové hranice sú uvedené v tabuľke.

Stav platný v rokoch 2023 a 2024

Stav platný v roku 2025

Vek dieťaťa

Maximálna mesačná suma daňového bonusu

Vek dieťaťa

Maximálna mesačná suma daňového bonusu

dieťa do 18 rokov

140 eur

dieťa do 15 rokov

100 eur

dieťa od 18 rokov (max. 25 rokov)

50 eur

dieťa od 15 rokov do 18 rokov

50 eur

Okrem toho sa znížia maximálne sumy daňového bonusu pre rôzne vekové skupiny a zvýši sa percentuálny limit základu dane pre výpočet bonusu pre nízkopríjmových daňovníkov. Naopak, pre tých, ktorí zarábajú viac než 25 740 eur ročne, sa bonus postupne znižuje, a úplne zmizne pri príjme nad 3 632 eur mesačne.

Zmeny v dani z príjmov pre SZČO a malé firmy od 1.1.2025

Od začiatku roku 2025 sa zvyšuje hranica zdaniteľných príjmov, pri ktorých môžu SZČO a malé firmy uplatniť nižšiu daňovú sadzbu 15 %. Tento limit sa zvyšuje zo 60 000 eur na 100 000 eur. Firmy s príjmom do tejto sumy budú platiť ešte nižšiu daň – 10 %.

Opätovné zníženie dane z dividend od 1.1.2025

Daň z dividend sa opäť zníži na 7 % od 1. januára 2025. Táto znížená sadzba sa bude týkať ziskov vykázaných za obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2025. To platí aj pre likvidačné zostatky spoločností a vyrovnacie podiely, pokiaľ likvidácia začne po tomto dátume.

Vyššie ceny diaľničných známok od 1.1.2025

Vodiči budú musieť od nového roka platiť vyššie poplatky za diaľničné známky. Cena ročnej známky stúpne zo 60 na 90 eur, cena 30-dňovej známky mierne vzrastie na 17,10 eura, zatiaľ čo cena 10-dňovej známky sa zníži na 10,80 eura. Cena jednodňovej známky sa zvýši na 8,10 eura.

Nová forma vyplácania rodičovského dôchodku

Od januára 2025 sa zmení spôsob vyplácania rodičovského dôchodku. Po novom budú môcť deti poukázať percento z ich zaplatenej dane svojim rodičom, pričom môžu prerozdeliť až 4 % (2 % pre každého rodiča). Tento bonus bude vyplácaný v roku 2026 za rok 2025.

Daň z finančných transakcií od 1.4.2025

Od apríla 2025 bude zavedená tzv. daň z finančných transakcií, ktorá postihne bankové prevody pre právnické osoby a podnikateľov. Sadzba bude 0,4 % z prevádzanej sumy, pričom maximálna výška dane bude 40 eur. Hotovostné výbery budú zdaňované vyššou sadzbou – 0,8 % zo sumy výberu, bez horného limitu. Platby kartou budú oslobodené od dane, ale za používanie karty bude zavedený ročný paušálny poplatok 2 eurá.

Kritika a obavy

Mnohé z týchto zmien vyvolali kritiku od odborníkov aj podnikateľov. Obávajú sa, že zvýšené dane a nové povinnosti znížia konkurencieschopnosť slovenských firiem a skomplikujú už tak zložitý daňový systém. Napríklad Slovenská banková asociácia varuje pred rizikom, že ľudia a podniky začnú uprednostňovať hotovostné platby namiesto bezhotovostných transakcií, čo by mohlo zvýšiť náklady pre podnikateľov. Rýchle schvaľovanie opatrení bez dôkladnej diskusie so zainteresovanými stranami bolo tiež kritizované.

Cieľom týchto opatrení je zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu o 2,7 miliardy eur a znížiť deficit pod 3 % HDP do roku 2027.

Ak po prečítaní tohto článku máte otázky, zavolajte nám! Kontakty nájdete tu: https://www.babonytre.sk/kontakt

Sledujte nás tiež na našom Telegram kanáli - https://t.me/nehnutenostBratislava (naše aktuálne ponuky a rýchle odpovede na vaše otázky týkajúce sa nehnuteľností)

Zdrojový text: https://www.podnikajte.sk/ 

Zdroj fotografie: https://www.aktuality.sk/ 

Pečať overeného člena Združenia realitných kancelárií pre Baboby TRE

Babony TRE & PARTNERS tvorí kolektív starostlivo vybraných odborníkov na trhu s nehnuteľnosťami. Naša hlavná sila spočíva v hlbokom vzdelaní a vedomostiach v oblasti práva, obchodu a marketingu, kombinovaných s bohatými skúsenosťami v realitnom biznise. Vzhľadom na neustále sa meniaci a rozvíjajúci trh s nehnuteľnosťami, neustále sledujeme najnovšie trendy a snažíme sa získať najaktuálnejšie poznatky prostredníctvom rôznych vzdelávacích kanálov a programov.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.